
Rybka w Qurze…
To do siebie pasuje
Nasza przygoda z gastronomią nie zaczęła się od Bistro Qura – od 12 lat prowadzimy w Mielnie smażalnię ryb „Wielki Błękit”, dlatego przygotowanie dań rybnych mamy w małym palcu :-). Ponadto korzystamy z dobrodziejstw rodzinnego kutra z Kołobrzegu i zawsze mamy dla Was świeżego dorsza!
W stałej ofercie proponujemy:
- smażony filet z dorsza bałtyckiego, w cieniutkiej chrupiącej panierce, przygotowany na świeżym oleju, podawany z ulubionymi dodatkami i domowym sosem czosnkowym
- filet z łososia lub dzwonko z halibuta, przyprawione i pieczone w piecu parowym, delikatne i zdrowe, podawane z ziemniaczkami opiekanymi i warzywami blanszowanymi oraz sosem czosnkowym
- dziecięcą porcję rybki (filet z soli bez ości), z chrupiącymi frytkami i zestawem ulubionych surówek
- domowe przetwory rybne do uzupełnienia Waszych spiżarni, doskonałe na prezent dla znajomych lub kiedy odwiedzacie rodzinę w innych rejonach Polski:
- śledzik opiekany w winnej zalewie oraz wątróbka z dorsza, w przyprawach i tranie – rzadko spotykany przysmak, idealna na grzanki lub do sałatki.
W zależności od pory roku można też u nas spotkać okazyjnie pstrąga, flądrę lub turbota, w niektóre piątki spróbować na danie dnia miruny w sosie cytrynowo-porowym, a na kiermaszu bożonarodzeniowym nabyć świeżą rybę do przygotowania idealnej wigilijnej kolacji.